top of page
Zoeken
  • olierook98

De Weimarstraat staat in brand? Save the date 26 juni!

Bijgewerkt op: 12 mei 2021

De afgelopen maanden waren er meerdere brandjes en branden in en rond

de Weimarstraat zoals de brand achter de fietsshop op Weimarstraat 303 ,

waar een hennepkwekerij de oorzaak was. Ook boven kapsalon The Chair

brak brand uit. Oorzaak: opgeslagen puin en troep op de eerste etage.Inmiddels zijn we bijna een jaar verder na de dramatische schietpartij op zondag 27 juni in de straat. Hoog tijd om de balans op te maken van onze acties en vooral die van de gemeentelijke overheid.


We gaan dit doen op een ludieke wijze op zaterdag 26 juni vanaf 13.00 uur rondom het wijklaboratorium van Wij Weimar. We hebben jullie hulp nodig om hier een succes van te maken.


Op dit moment bereiden we een aantal acties voor. Deze datum is ook gekozen omdat op woensdag 7 juli het overplaatsingsbeleid coffeeshops aan de orde komt in de Gemeenteraad. Ook daar gaan we kabaal maken, want het schiet nog niet erg op met de verplaatsing van de twee shops zoals beloofd door onze burgervader.


Hoe staat het met de veiligheid in de Weimarstraat?

Er is zeker het een en ander gebeurd het afgelopen jaar. De pilot ondermijning via inzet van de meld een vermoeden app, van de screening van de ondernemers in de Weimarstraat tussen Beeklaan en Valkenboslaan, de voorbereiding van de verplaatsing coffeeshops en een actieve inzet van de transformatiemanager ter verbetering van de straat hebben de situatie zeker veranderd. Ook de politie was actief in de straat en invallen van de pandjesbrigade hielpen ook. Er kwamen tijdelijke drempels om de snelheid van het verkeer te matigen. De Poolse supermarkt Zabka die veel overlast gaf is nu dicht er volgen nog meer sluitingen.

Inmiddels zijn er wat nieuwe ondernemers begonnen zoals de naamplaatjeswinkel op nummer 339 en er volgen er meer. En de corona hielp natuurlijk ook: geen alcoholverkoop na 20.00, vroege sluiting coffeeshops.


Foto: Piet Verminnen

Maar dat effect is tijdelijk en het wordt dus tijd voor de structurele verbetering van de straat en de omgeving. Hier valt nadrukkelijk ook de Beeklaan tussen Weimarstraat en Loosduinseweg onder. Wat ligt die er grotendeels treurig bij! Hoewel ook hier de transformatiemanager Abdel Bouchibiti er hard aan trekt om pandeigenaars te pushen winkelpanden om te bouwen naar woningen of de kansrijke winkeliers te bewegen hun heil in de Weimarstraat te zoeken. Het verdeelde eigendom en de passiviteit van eigenaren werken hier belemmerend. Als je naar de al zo lange tijd hemeltergende uitstraling van het voormalige De Zaen pand en naar al die lege winkeltjes, luguber leeg ogende bovenetages en afgetrapte barretjes kijkt word je daar wel eens mismoedig van. De komende periode vindt de screening van de ondernemers aan de Beeklaan plaats.Foto: Piet VerminnenBuurtgoed Vastgoed

Er is een schrijnende tegenstelling in de buurt tussen die vele leegstaande panden en het gebrek aan betaalbare woningen voor starters, vluchtelingen en daklozen, kortom mensen met een zwakke positie op. We schatten het aantal leegstaande panden in de wijk op zo'n 200. Buurtgoed Vastgoed van Wij Weimar is hard bezig aan het bouwen van een kring van investeerders en sympathisanten. De teller staat al op ruim 100. Ze willen aan de slag met die leegstand. Hoe meer steun hoe meer ze kunnen aanpakken.


Prioriteiten voor de buurt

Er ligt vanuit de gemeente nu een beleidsagenda met budget voor het gebied Weimarstraat/Beeklaan en Zevensprong. Er komt een wijkprogramma overleg waarin de buurt, bewoners en winkeliers, haar inbreng kan geven. Wij Weimar wil hier als de condities kansrijk zijn en garantie geven op echte sturing vanuit de buurt, aan mee werken. We hebben hiervoor krachten uit de wijk nodig zoals advocaten, ervaren ( maatschappelijke) ondernemers , kunstenaars enz.


Meld je dus aan via de website van Wij Weimar of via info@wijweimar.nl. Er ligt al een goede aanzet voor een visie en de visiegroep van Wij Weimar werkt aan een overzicht voor de hele buurt. Zie hiervoor de juni editie van KonkreetNieuws.
560 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page